El BC MoraBanc Andorra ha anunciat la posada en marxa del seu Protocol d’ús responsable de les pantalles en l’esport de formació. De la mà d’Andorra Telecom i assessorats en tot moment per professionals de l’àrea infanto juvenil de salut mental del SAAS veu la llum un projecte que es porta treballant molt mesos.
Des de llavors, el club ha organitzat xerrades a càrrec de Jordi Camós, expert en benestar digital, per tal de conscienciar a entrenadors/es, jugadors/es i a les seves famílies. Una tasca tant o més important que el propi Protocol.
Acceptant que els dispositius electrònics forment part del dia a dia dels infants i adolescents, i aprofitant la campanya d’Andorra Telecom “Un mòbil, Un pacte”, el Bàsquet Club MoraBanc Andorra vol promoure un ús responsable i conscient de la tecnologia, especialment en un entorn on l’esport i la convivència han de ser els protagonistes.
El director de bàsquet formatiu del club, David Eudal, explica que: “Tal i com els hi hem explicat als nostres jugadors i jugadores, aquest protocol conté unes normes per tal de reduir el temps d’ús dels dispositius, però la intenció final és que ells i elles, per voluntat pròpia, acabin aïllant-se del mòbil per tal de gaudir amb els amics i amigues de tot el que envola una jornada de bàsquet”.
Des d’Andorra Telecom, el director general, Jordi Nadal, ha destacat: “el pas endavant que fa el Club amb el desenvolupament d’aquest protocol, que estableix un marc d’actuació per a un ús més adequat i responsable d’Internet i de les xarxes socials entre els equips base fora de la pista de joc. Celebrem que la campanya de la nostra companyia, “Un mòbil, un pacte”, hagi contribuït a impulsar aquesta iniciativa”. A més, Nadal ha afegit: “Esperem que altres clubs i federacions que treballen amb infants i joves segueixin el camí encetat pel Bàsquet Club Andorra”.
Més enllà del rendiment esportiu, el BCA vol ser una ILLA on els seus esportistes adquireixin uns hàbits saludables fora de la pista de joc i cuidant aquells espais comuns del club: els entrenaments, els vestidors, els viatges, les trobades… Espais que formen part de l’educació integral dels nostres joves, més enllà del rendiment esportiu.
Cada espai del club té un valor educatiu, i volem ajudar els joves a aprendre quan toca estar connectat i quan no.
Entrenaments i partits: A la pista, ni selfies ni missatges: només joc, esforç i coratge.
Vestidors i dutxes: El que passa al vestidor, es queda al vestidor.
Viatges i desplaçaments: Quan viatgem, connectem amb l’equip, no amb la Wi-Fi.
Graderia, banqueta i activitats d’equip: A la banqueta també es juga: s’anima, s’observa i es creix.
Àpats i trobades compartides: Aquí es menja, es riu i es parla. No cal cobertura.
Comunicacions i xarxes socials: Publica amb respecte, respon amb criteri.
L’ús del mòbil no depèn només de l’edat, sinó de com ens relacionem amb el món, amb els altres i amb nosaltres mateixos. A mesura que els nois i noies creixen, també aprenen a decidir millor quan toca connectar però sobretot quan val més desconnectar. Com a club, adaptem les propostes i l’acompanyament segons el moment maduratiu de cada etapa:
Preminis i Minis (fins a 11 anys): Les emocions, millor viure-les en directe.
Infantils (12 i 13 anys): El més important no passa mai a la pantalla.
Cadets i Júniors (14 a 18 anys): Saber quan desconnectar també és créixer.